Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy jogurt

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 1/2 litra
jogurt naturalny 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy jogurt

Kroki postępowania

1
Mleko przegotować i wystudzić do temperatury ok. 38-37 stopni Celsjusza.
Krok 1 - Domowy jogurt foto
2
Przelać je do czystego słoika, dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Całość odstawić w ciepłe miejsce (np. obok kaloryfera) na około 6-8 godzin. Gotowy będzie sztywny. Można go przechowywać 2-3 dni w lodówce.
Krok 2 - Domowy jogurt foto
3
Wykorzystywać tak jak kupny jogurt naturalny, można użyć do przygotowania kolejnej porcji jogurtu. Bardzo smaczny jest wcześniej schłodzony z owocami lub rzodkiewką i szczypiorkiem.
Krok 3 - Domowy jogurt foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 26.08.2013 14:06
Bardzo dobry
IZABELA29 25.03.2012 09:53
ide na łatwizne i kupuję .
ben-ka 23.03.2012 12:13
ja nie robiłam jeszcze:(
anemon 11.03.2012 18:28
Domowy dużo lepszy od kupnego, no i wiadomo co zawiera w składzie.
stokrotka 08.03.2012 19:56
muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak