Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lody na kafirze

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

śmietany 18-22% 50 mililitrow
miód 50 gram
pomarańcze 400 gram
cukier waniliowy kilka lyzek
cukier kilka lyzek
likier owocowy 25 mililitrow
kefir 1 gęsty

Przepis i sposób przygotowania na: lody na kafirze

Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Miód podgrzewamy, studzimy i gdy jest płynny miksujemy go z kefirem, następnie dodajemy ubitą śmietankę, mieszamy i wkładamy do zamrażalnika. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, szorujemy szczoteczką i wyciskamy z nich sok. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę. Gotujemy sok z cukrem. Celowo napisałem enigmatycznie o kilku łyżkach cukru, bo wszystko zależy od kwaśności pomarańczy. Do gęstego syropu dodajemy startą skórkę pomarańczową, a po ochłodzeniu mieszamy z likierem lub nalewką. Lody w trakcie zamrażania wyjmujemy z zamrażalnika co pól godziny i mieszamy lub miksujemy. Podajemy oblane sosem pomarańczowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak