Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus z mascarpone z duszonymi jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sera mascarpone 500 gram
śmietany 36% 500 mililitrow
żółtko jajek 6 sztuk
cukier 100 gram
cukier puder 100 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 lyzki
twarde jablka 1 kilo
cynamon 0,5 lyzki
sensacja waniliowa 1 lyzka
olatki migdalow 2 lyzki
masło 3 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Mus z mascarpone z duszonymi jabłkami

Śmietanę schłodź w lodówce, a następnie ubij na sztywno z cukrem pudrem i esencją waniliową. Przełóż do miski i schowaj do lodówki. Z żółtek i cukru (zostaw 2-3 łyżki na później) zrób kogel-mogel i ubijaj do czasu, aż cukier się rozpuści. Do masy z żółtek dodawaj mascarpone i mieszaj, do czasu aż powstanie gładka masa. Żelatynę namocz kilka minut w 1 łyżce zimnej wody, następnie dodaj 1 łyżkę wody gorącej i dokładnie wymieszaj. Do masy serowej dodaj bitą śmietanę i dobrze wymieszaj (ręcznie lub mikserem). Do deseru dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Mus nałóż do pucharków. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. W garnku rozpuść masło dodaj pozostały cukier, smaż 3-4 minuty, dodaj jabłka i cynamon. Całość duś do miękkości, a następnie ostudź. Po ostudzeniu nałóż masę do pucharków z musem mascarpone. Całość schłodź w lodówce. Przed podaniem posyp płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak