Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśnikowe tagliatele z sosem bolognese

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

naleśniki
mąka pszenna 1 szkl
sól szczypta
jajko 1
mleko 3/4 szkl
sos
mięso mielone 300 g
cebula czerwona 1
ząbki czosnku 2
sól
bazylia
przecier pomidorowy 200 ml
ser ementaler do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśnikowe tagliatele z sosem bolognese

Kroki postępowania

1
Przygotowuję ciasto naleśnikowe z podanych składników, kontrolując jego gęstość przez dodawanie mleka. Smażę na patelni, którą co drugi naleśnik smaruję olejem za pomocą pędzelka.
Krok 1 - Naleśnikowe tagliatele z sosem bolognese foto
2
Na oleju podsmażam mięso mielone i pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawiam solą i pieprzem.
Gdy mięso jest już usmażone, dodaję przecier ze smażonych pomidorów i bazylię (świeżą lub suszoną).
Krok 2 - Naleśnikowe tagliatele z sosem bolognese foto
3
Naleśniki zwijam w rulon i kroję na ok. 5-milimetrowe paseczki.
Krok 3 - Naleśnikowe tagliatele z sosem bolognese foto
4
Układam wstążki naleśnikowe na środku talerza i polewam gorącym sosem. Dekoruję listkiem bazylii. Podaję na gorąco.
Krok 4 - Naleśnikowe tagliatele z sosem bolognese foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 10.08.2012 17:15
super pomysł, zawsze jakiś naleśnik mi zostaje
Aga20 08.03.2012 09:25
Ciekawy pomysł
Anna146 08.03.2012 07:04
fajny pomysł na naleśniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak