Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet w cieście francuskim

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto francuskie 2 szt
filet z kurczaka 2 szt
pieczarki 100 g
cebula 1 szt
ser żółty 2 plastry
jajko 1 szt
sól
pieprz
chili

Przepis i sposób przygotowania na: Filet w cieście francuskim

Filet z kurczaka rozkroić na dwie części. Przyprawić, zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki (na im dłużej tym lepiej).
Pieczarki pokroić drobno, cebulę posiekać. Pieczarki i cebulę podsmażyć, posolić.
Ciasto francuskie (2 płaty o wym ok 15x25cm) wyjęte z lodówki rozwinąć i naciąć z boków paski o szerokości ok 1,5cm zostawiając na środku 3-4 cm ciasta w całości. Na tym fragmencie ułożyć kawałek kurczaka, przykryć pieczarkami z cebulą i plastrem sera. Ciasto francuskie zakładać jeden pasek na drugi, zostawiając między nimi trochę miejsca. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wstawiamy zawiniętego kurczaka do piekarnika nagrzanego do 180st (z termoobiegiem) i pieczemy ok 35 min (do zrumienienia ciasta).

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata31 15.03.2012 17:47
U mnie łosoś odpada, bo Mąż kręci nosem na kazdy rodzaj ryby
Aneta41 15.03.2012 15:11
super!! dobry jest tez łosoś zamiast fileta:)
agnyeshka 08.03.2012 09:35
dobre :)
halina17 07.03.2012 22:20
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak