Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ziemniaczana z czosnkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 2
boczek wędzony 300g
kiełbasa wiejska 200g
cebula 4 szt
czosnek 8 ząbków
sól
pieprz
mąka pszenna 2 łyżki
olej do wysmarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ziemniaczana z czosnkiem

Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, gdy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną kiełbasę i cebulę i podsmażamy aż się zeszkli.

Ziemniaki, 2 cebule i czosnek mielimy w rozdrabniaczu lub ścieramy na tarce.

Dodajemy, jajka, mąkę, dobrze doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Dodajemy przesmażony boczek z kiełbasą, mieszamy a następnie przekładamy masę ziemniaczaną do naczynia wysmarowanego olejem. Na wierzchu robimy nożem kratkę.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 1 godzinę. Pieczemy aż wierzch będzie bardzo złocisty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata73 22.11.2013 07:23
smakuje jak pasztet!jest extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak