Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Clafoutis z truskawkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże 25 dkg
jajko 3 szt
mleko 1 szklanka
mąka pszenna 2/3 szklanki
cukier 1/4 szklanki
olejek waniliowy 1 łyżeczka
sól 1/4 łyżeczki
masło 1/2 łyżki
mąka kukurydziana 2 łyżki
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Clafoutis z truskawkami

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Formę do zapiekania wysmaruj masłem.

Truskawki pokrój na połówki i obtocz w mące kukurydzianej, następnie ułóż je na dnie naczynia.

Zmiksuj razem jajka, mleko, mąkę pszenną, cukier, olejek waniliowy i sól.

Gotowe ciasto wylej do formy z owocami i zapiekaj przez ok. 50 minut, aż stanie się złociste i puszyste.

Po upieczeniu wierzch clafoutis oprósz cukrem pudrem.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto opada.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 10.12.2011 12:05
Rzeczywiście świetne ciasto :) i pięknie wygląda.
Justa32 05.11.2011 15:35
pycha!!
kochanyptysiu 06.06.2011 06:58
ekstra
Anna141
Anna141 30.05.2011 11:44
pycha
eli_555 09.04.2011 22:59
pychota
gusia1000 24.12.2010 00:40
świetne danie letnie.
Islanzadi 31.10.2010 00:52
Wygląda smakowicie :)
kasiurek 16.10.2010 08:51
nigdy nie próbowałam mam nadzieje że uda mi się to zrobić, bo przepis wydaje sie bardzo prosty:)
Justyna223 28.08.2010 13:31
wszystko co jest z truskawkami musi być pyszne
kakiaa 26.07.2010 08:50
Brzmi i wygląda smakowicie. Sezon na truskawki już się skończył, ale z innymi owocami tez pewnie będzie pyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak