Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z owocami morza

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 3/4 szklanki
cukinia 1 mała
marchew 1 średnia
por (biała część) 1/2 szt
olej rzepakowy 2-3 łyżki
sos sojowy 3-4 łyżki
sól
pieprz
chili
owoce morza 25 dag
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z owocami morza

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy na lekko twardo w osolonej wodzie, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Marchew obieramy, dokładnie płuczemy, kroimy na cienkie paseczki. Cukinię pozbawiamy miękkiego miąższu, kroimy wzdłuż na 6-8 części, a następnie na cienkie plasterki. Białą część pora kroimy na półtalarki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną marchewkę.
Krok 1 - Ryż z owocami morza foto
2
Po 2 minutach dorzucamy cukinię
Krok 2 - Ryż z owocami morza foto
3
i białą część pora, ciągle mieszając smażymy razem 3-4 minuty. Wlewamy sos sojowy
Krok 3 - Ryż z owocami morza foto
4
i wsypujemy ugotowany ryż. Dokładnie mieszamy. Owoce morza płuczemy ciepłą wodą, dodajemy do pozostałych składników.
Krok 4 - Ryż z owocami morza foto
5
Kurkumę rozprowadzamy w około 1/5 szklanki ciepłej wody, wlewamy do ryżu, mieszamy. Po 3-4 minutach doprawiamy do smaku chili oraz świeżo mielonym pieprzem, a także ewentualnie solą.
Krok 5 - Ryż z owocami morza foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak