Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gyoza - japońskie pierożki

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto na Gyoza 1 porcja
Nadzienie:
mielona wieprzowina 45 dag
sól 1 płaska łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczki
ocet ryżowy 1 łyżka
sos teriyaki 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
dymka ze szczypiorem 3 szt.
liście kapusty pekińskiej 3-4
czerwone chili 1
olej sezamowy 1 łyżka
mąka ukurydziana 3 łyżki
olej do smażenia
sos
sos teriyaki 2 łyżki
ocet ryżowy 2 łyżeczki
sambal oelek 1 łyżeczka
imbir świeży 2 cm
woda zimna 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Gyoza - japońskie pierożki

Kroki postępowania

1
Imbir obrać i zetrzeć. Czosnek obrać i drobno posiekać. Warzywa umyć i osuszyć. Dymkę posiekać razem z całym szczypiorem. Kapustę pokroić wzdłuż na paseczki, po czym pokroić w kosteczkę. Chili oczyścić z nasion i drobno pokroić.
Krok 1 - Gyoza - japońskie pierożki foto
2
Mięso przełożyć do miski, dodać sól, cukier, ocet i sos teriyaki. Dobrze wymieszać ręką.
Krok 2 - Gyoza - japońskie pierożki foto
3
Dodać imbir, czosnek i warzywa. Wymieszać. Na końcu dodać olej sezamowy i mąkę kukurydzianą. Dobrze wyrobić.
Krok 3 - Gyoza - japońskie pierożki foto
4
Przygotować z boku miseczkę z odrobiną zimnej wody. Na krążek ciasta nałożyć łyżkę nadzienia - farszu idealnie wystarcza na całość ciasta.
Krok 4 - Gyoza - japońskie pierożki foto
5
Delikatnie palcem zamoczonym w wodzie posmarować górną część krążka i zlepić samą końcówkę brzegów z lewej strony (leworęcznym zapewne wygodniej będzie odwrotnie), zrobić na wierzchniej stronie ciasta zakładkę i zlepić ją ze spodnim brzegiem. W ten sposób zrobić na pierożku 4-5 zakładek zamykając farsz w zgrabnym pierożku. Można brzegi wyrównać, ale szkoda pysznego ciasta.
Krok 5 - Gyoza - japońskie pierożki foto
6
Gotowe pierożki odkładać na oprószoną mąką stolnicę lub tackę i przykryć ściereczką.
Krok 6 - Gyoza - japońskie pierożki foto
7
W woku lub nieprzywierającej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Ułożyć 6-8 pierożków na dnie i podsmażyć na złoto tylko od "spodniej" strony. Wlać 125 ml wody, przykryć i gotować, aż woda odparuje.
Krok 7 - Gyoza - japońskie pierożki foto
8
Zdjąć przykrywkę i poczekać aż resztki wody odparują zupełnie a pierożki przysmażą się jeszcze raz - będzie je wtedy łatwo oderwać od podłoża. I będą chrupiące, a o to tu chodzi.
Krok 8 - Gyoza - japońskie pierożki foto
9
W czasie gdy pierożki się "gotują" wymieszać składniki sosu. Przelać go do miseczek. Pierożki wyłożyć na talerz, obok ustawić miseczkę z sosem i podawać. Można również gotowe pierożki po prostu polać delikatnie sosem, a resztę sosu przelać do jednej większej nieco miseczki. Wersja druga jest i wygodniejsza i bardziej nam odpowiadająca.
Pierożki można odgrzać podlewając odrobiną wody w woku - pod przykryciem. Piszę to, bo choć smakują na zimno również bardzo, to jednak na gorąco są fantastyczne.
Krok 9 - Gyoza - japońskie pierożki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

borgia 01.02.2013 14:52
Niestety nie mroziłam i powiem szczerze - nie wiem jak to ciasto się zachowa. Niedługo będę robiła na spotkanie ze znajomymi, więc zamrożę jednego pierożka. Zjem mniej... trudno ;). Zobaczę. Ale to za jakiś czas dopiero.
pacpaw 08.12.2012 11:33
Tutaj link to przepisu na ciasto na pierożki: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/211226/ciasto-na-gyoza.html Jeśli widzę danie, którego przygotowanie jest prostsze od wymowy nazwy to ocena może być tylko jedna. Z tak opracowanym przepisem wykonanie takich orientalnych pierożków wydaje się być banalnie proste. Mroziłaś kiedyś takie pierożki podobnie jak pierogi? W jaki sposób je zachować na dłużej? Chciałbym zrobić większą ilość na zaś.
paulisia_elk 11.03.2012 11:43
Uwielbiam takie smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak