Czaskie knedliki

Czaskie knedliki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    1 sztuka
  • żółtko

    1 sztuka
  • mąka (najlepiej krupczatka)

    15 dkg
  • kasza manna

    10 dkg
  • sól

    szczypta
  • ziemniaki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito. Dodać przesianą mąkę, kaszę mannę, jajka i żółtko, szczyptę soli. Podzielić na 2 części i uformować 2 spore wałki. Zawinąć w jałową lub wygotowaną gazę. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i 2-3 łyżek oleju. Włożyć knedliki i gotować ok. 20 minut, kilkakrotnie obracając. Ostrożnie wyjąć i pokroić na plastry. Podawać do dań mięsnych z dodatkiem zawiesistych sosów.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ElizaT

18.01.2011 00:11
ja także ;)

Joanna108

18.11.2010 09:27
Bardzo lubię knedliki ale jak do tej pory nigdy ich nie robiłam. Przepis chętnie wypróbuję.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat