Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czaskie knedliki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
mąka (najlepiej krupczatka) 15 dkg
kasza manna 10 dkg
sól szczypta
ziemniaki

Przepis i sposób przygotowania na: Czaskie knedliki

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito. Dodać przesianą mąkę, kaszę mannę, jajka i żółtko, szczyptę soli. Podzielić na 2 części i uformować 2 spore wałki. Zawinąć w jałową lub wygotowaną gazę. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i 2-3 łyżek oleju. Włożyć knedliki i gotować ok. 20 minut, kilkakrotnie obracając. Ostrożnie wyjąć i pokroić na plastry. Podawać do dań mięsnych z dodatkiem zawiesistych sosów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ElizaT 18.01.2011 00:11
ja także ;)
Joanna108
Joanna108 18.11.2010 09:27
Bardzo lubię knedliki ale jak do tej pory nigdy ich nie robiłam. Przepis chętnie wypróbuję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak