Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba/dorsz/ po włosku

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory krojone z puszki 1 szt
cebula 1 szt
czosnek 2 zabki
kapary 2 łyżki
oliwa 2-3 łyżki
wino białe wytrawne 3/4 szklanki
tymianek 1,5 łyzeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
filet z dorsza 500 gram
czarne oliwki bez pestek 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba/dorsz/ po włosku

Kroki postępowania

1
Żaroodporne naczynie nasmarować oliwą i wyłożyć filetami z ryby.
Nagrzać piekarnikdo temp. 180 st.Przygotować głęboką patelnię i wlać do niej oliwę.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną drobno cebulę, czosnek i tymianek ,lekko poddusić/ok.3-4 min./
Wlać wino i chwilę gotować do odparowania alkoholu.Następnie dodać pokrojone pomidory z puszki
wraz z zalewą i gotować sos ok. 10-15 min. do lekkiego zgęstnienia.
Pod koniec gotowania dodać kapary,pokrojone oliwki, i bazylię.Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowym sosem pomidorowym zalać przygotowane wcześniej filety rybne.
Krok 1 - Ryba/dorsz/ po włosku foto
2
Naczynie wraz z przygotowaną rybą w sosie pomidowowo-oliwkowym wstawić do nagrzanego piekarnika.
Krok 2 - Ryba/dorsz/ po włosku foto
3
Rybę piec ok.30 min.W początkowej fazie zapiekania naczynie można przykryć folią aluminiową,a pod koniec usunąć.
Krok 3 - Ryba/dorsz/ po włosku foto
4
Upieczoną rybę posypać obficie zieloną pietruszką. Podawać z dodatkiem świeżego pieczywa.Danie doskonale nadaje się zarówno na obiad jak i kolację.
Krok 4 - Ryba/dorsz/ po włosku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 08.07.2014 19:40
apetycznie wygląda
Adamorek 23.02.2013 14:04
lubię ale bez kaparów
Magdalena67 07.03.2012 11:11
ładnie wygląda
cooleczka 07.03.2012 08:56
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak