Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klops z jajkiem i pieczarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
marchewka ugotowana 3 szt
żółty ser 25 dag
pieczarki 3 szt
jajko 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
makeranek do smaku
musztarda 2 łyżki
bułka 1 szt
jajko ugotowane na twardo 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Klops z jajkiem i pieczarkami

Marchewkę, jajka i pieczarki obieramy. Ser kroimy w kostkę, podobnie jedną z marchewek. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę, przyprawy, a także pokrojony ser i merchewkę. Mieszamy tak, ażeby powstała dość jednolita masa. Niewielkie naczynie do pieczenia (ja użyłam keksówki) smarujemy tłuszczem. Układamy na dnie warstwę mięsnej masy, następnie układamy na niej całe marchewki, pieczarki i jajka. Na to kładziemy pozostałą masę mięsną, tak by dokładnie i dość ściśle przykryła pozostałe składniki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-170 stopni około 45-60 minut. 10 minut przed końcem pieczenia można posmarować klopsa musztardą - co dodatkowo uatrakcyjni smak i sworzy fajną skorupkę na mięsie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 18.06.2012 22:58
pycha
cooleczka 21.03.2012 16:34
wygląda niezwykle apetycznie :)
Renia1 07.03.2012 17:48
klops z niespodzianką ;) super pomysl a przy tam jak kolorowo
iziona 07.03.2012 17:27
Piękny !
Joanna46 07.03.2012 09:03
Lubię takie klopsy. Rewelka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak