Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na Gyoza

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dag
mąka ryżowa 5 dag
woda 250 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na Gyoza

Kroki postępowania

1
Mąki przesiać do miski. W momencie braku mąki zmielić niepłukany ryż w elektrycznym młynku do kawy i przesiać do mąki. To co zostanie na sitku zmielić jeszcze raz i jeszcze raz przesiać. Całość dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Ciasto na Gyoza foto
2
Wlać gorącą wodę i wymieszać widelcem, po czym przełożyć całość na blat i zagnieść ciasto przez kilka minut. W razie potrzeby podsypując mąką. Uformować ciasto w kulę, wsadzić do miski, przykryć i odłożyć na 30 minut.
Krok 2 - Ciasto na Gyoza foto
3
Po tym czasie podzielić na 2 części. Uformować jednakowe wałki, które znów podzielić na pół. Każdą połowę, czyli w rzeczy samej ćwiartkę podzielić na 3 części, i te części również na 3 części. Da nam to 36 kawałków.
Krok 3 - Ciasto na Gyoza foto
4
8 zostawić na blacie, resztę schować do miski pod przykryciem. Na blacie rozsypać mąkę. Uformować z ciasta kulki, które pojedynczo przygotować - obtoczyć w mące, spłaszczyć i podsypując co pewien czas mąką rozwałkować na cienkie krążki oprószonym mąką wałkiem.
Krok 4 - Ciasto na Gyoza foto
5
Ciasto jest klejące ale bardzo łatwo jest je rozwałkować, nadziać i zlepić. Rozwałkowane krążki można swobodnie ułożyć jeden na drugim. Aby nie wysychało, dobrze jest przerabiać po 6-8 sztuk na jeden rzut.
Krok 5 - Ciasto na Gyoza foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 08.03.2014 18:52
wspaniały przepis
borgia 27.11.2013 08:35
Kasiu zerknij na... Gyoza :). Krok po kroku nadzienie, i co zrobić z pierożkami. Nadzienia jednak można robić różne, niekoniecznie wg tego przepisu.
Kasia36 26.11.2013 21:43
Ciekawy przepis, jeszcze tego nie jadłam, a czym to się nadziewa ( jaki farsz) ?
borgia 05.10.2013 22:04
Bardzo Cię proszę - zrób :). Są naprawdę proste, a pyszne. Do tego stopnia, że do dziś wspominane przez jednego ze znajomych przy jakimkolwiek wspólnym spotkaniu. Przepis na ciasto został mu podarowany. Z instrukcją obsługi po zrobieniu. Nadzienie można zrobić i warzywne.
rjustysia 05.10.2013 21:31
Świetny przepis, mam ochotę spróbować zrobić te pierożki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak