Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owsiane leniwe pierogi

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka owsiana 220 g
jajko 1-2 szt
skrobia kukurydziana 2-3 łyżki
sól
cukier
masło 50 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
cukier brązowy 5 łyżek
twaróg 200 (tłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Owsiane leniwe pierogi

Twaróg rozgnieść widelcem. Żółtka oddzielić od białek. Żółtko utrzeć z twarogiem, białko ubić na sztywną pianę. Do twarogu z jajkiem dodać szczyptę soli i cukru. Mąkę wymieszać ze skrobią i dodać do twarogu, wymieszać i dodać pianę z białek.
Ciasto może być lekko klejące. Na stolnicę wysypaną mąką, wyłożyć ciasto i uformować wałek. Spłaszczyć go ręką lub nożem i pociąć na równe kluski.
W szerokim garnku zagotować wodę, na wrzątek wrzucić kluski i gotować ok. 4-5 minut po wypłynięciu. Odcedzić z wody.
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić bułkę tartą i zrumienić. Na zrumienioną bułkę wrzucić ugotowane kluski, posypać cukrem i jeszcze krótko smażyć.
Podawać na ciepło.

* mąkę owsianą można zrobić samemu z płatków owsianych.
** kluseczki są trochę mniej pulchne niż z pszennej mąki a owsiany smak jest wyczuwalny dosyć mocno.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 19.03.2012 18:16
oto przepis dla mnie ;)
ronald88 07.03.2012 10:39
supcio
halina17 06.03.2012 19:45
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak