Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki buraczano-marchwiowe z czosnkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki 500 g
marchew 500 g
czosnek 5-6 ząbków
mąka pszenna 1 szk
skrobia kukurydziana 5 łyżek
jajko 2-3 szt
natka pietruszki 1 pęczek
olej do smażenia
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Placki buraczano-marchwiowe z czosnkiem

Buraki i marchew umyć, brać i zetrzeć na drobnej tarce lub w robocie. Odcisnąć częściowo sok z warzyw, dodać 2-3 jajka ( ja dodałam trzy małe ). Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę, dodać do warzyw. Mąkę wymieszać ze skrobią kukurydzianą lub ziemniaczaną, dodać do masy warzywnej i dokładnie wymieszać. Natkę pietruszki posiekać drobno. Masę obficie doprawić pieprzem i zostawić na 20-30 minut.
Jeżeli po tym czasie jest zbyt rzadka dodać jeszcze 1-2 łyżki mąki, wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać masę i smażyć jak placki ziemniaczane uważając żeby się nie przypaliły.

Podawać same lub z sosem mięsnym albo pieczarkowym.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 17.03.2012 10:05
Zdrowo i pysznie.
Fiffi 12.03.2012 23:33
ciekawa jestem tego smaku
Niunia1 11.03.2012 14:16
wyglądają przepięknie!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak