Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone kasztany jadalne

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasztany jadalne

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone kasztany jadalne

Na początku przebieram kasztany, odrzucając te, które wyglądają na zepsute, są otwarte lub uszkodzone.

Na każdym przecinam łupinę ostrym nożem od boku do boku (tzn nie od czubka do zaokrąglonej części tylko w poprzek). Wrzucam na rozgrzaną patelnię i prażę przez ok. 15-20 minut, co jakiś czas podrzucając, by się nie spaliły. Kasztany w miejscu przecięcia się otworzą i łatwo będzie je można wyjąć w łupiny.

Kasztany można również upiec w piekarniku, pamiętając o odwracaniu co jakiś czas. Osobiście nie polecam gotowania, gdyż wg mnie ciężko je wyjąć ze skorupek i w smaku są jakby wygotowane, jednak jest to również jeden ze sposobów przygotowania kasztanów.

Kasztany jadalne można zmielić i wykorzystać do nadzienia rogalików, tart, czy nawet mięsa. Ja natomiast zwykle jadam kasztany bez dodatków na gorąco, od razu po upieczeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 19.01.2014 23:42
trzeba się skusić
fotoviderek 02.06.2013 07:18
Chętnie spróbuję :)
caralajna 15.07.2012 00:31
lubię, ale jadam na wyjazdach bo w Polsce nie widziałam
Renata16 26.06.2012 02:03
wiem,że są smaczne :)
Anna169Hosz 20.06.2012 13:16
Też jestem ciekawa smaku?
jozefinach 18.06.2012 10:23
Skosztowałabym.
Katarzyna59 18.03.2012 18:13
super
rjustysia 06.03.2012 19:01
jak słodki mączny ziemniak :) mniej więcej :)
gottrina 06.03.2012 18:40
jeszcze nie jadłam kasztanów, ciekawa jestem jak smakuja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak