Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie pomidorowe z rodzynkami i octem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
ketchup pikantny 1/2 szkl.
cebula 300 g
cukier do smaku
ocet do smaku
sól i pieprz do smaku
olej 100 ml
filety śledziowe 2 tacki
rodzynki 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie pomidorowe z rodzynkami i octem

Filety osączyć z oleju i wymoczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie - osączyć i osuszyć papierowymi ręcznikami.
Filety pokroić w niewielkie kawałki, na jeden kęs.
Olej wlać na patelnię, dodać posiekaną drobno cebulę i zeszklić, dodać rodzynki i podlać odrobiną wrzątku - udusić do miekkości cebuli i spęcznienia rodzynek.
Na patelnię dołożyć pastę pomidorową i ketchup - wymieszać dokładnie i doprawić octem, cukrem, solą i pieprzem - zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Można dodać odrobinę wody, jeśli sos jest zbyt gęsty.
W słoiku układać warstwami kawałki śledzi i sos.
Wstawić do lodówki na 24-36 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 23.12.2012 09:40
nie dodaję octu, bo koncentrat jest kwaskowaty
mariel78 01.05.2012 18:33
smakowicie brzmi
wojr63 15.03.2012 17:00
świetne
Habibi 08.03.2012 00:16
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak