Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mozzarella domowa - light

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
woda 1 (źródlana)
twaróg 250 (chudy)

Przepis i sposób przygotowania na: Mozzarella domowa - light

Należy wybrać twaróg dość miękki i plastyczny, aby nie był zbyt suchy i nie kruszył się.
Wilgotnymi dłońmi toczyć niewielkie kuleczki (wielkości ok.2cm) i układać na płaskim talerzu.
Z wody i soli przygotować lekką solankę (soląc wodę do smaku) - wlać do słoika.
Talerz z twarogiem wstawić do mikrofalówki i ogrzewać ok.30 sekund na pełnej mocy - wyjąć talerz i ostrożnie przełożyć kuleczki do zimnej solanki.
Po dobie powtórzyć ogrzewanie w mikrofalówce, a następnie po kolejnej dobie - odstawić kuleczki do lodówki na minimum tydzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiakova 03.04.2012 14:15
fajny i prosty przepis
smakowita 08.03.2012 15:00
super ,muszę wypróbować
Habibi 08.03.2012 00:16
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)
Beata31 06.03.2012 20:17
muszę wypróbować - ciekawy pomysł
stokrotka 06.03.2012 17:05
ciekawe
iziona 06.03.2012 16:39
Jeszcze nie robiłam sama takiego serka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak