Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle podwójnie śliwkowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ugotowane ziemniaki ok. 1 kg
jajko 2 sztuki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mąka pszenna 1 szklanka
śliwki węgierki wg uznania
jogurt wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle podwójnie śliwkowe

Kroki postępowania

1
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać do nich jajka i obie mąki, dobrze zagnieść.
Krok 1 - Knedle podwójnie śliwkowe foto
2
Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 5 cm. Kroić go w 3-4 cm plastry.
Krok 2 - Knedle podwójnie śliwkowe foto
3
Każdy plaster ciasta rozpłaszczyć. Na każdym ułożyć po pół śliwki węgierki i pół śliwki renklody (można dać śliwki z kompotu, a w sezonie świeże).
Krok 3 - Knedle podwójnie śliwkowe foto
4
Śliwki obtoczyć ciastem i uformować w kulki.
Krok 4 - Knedle podwójnie śliwkowe foto
5
Wrzucać je do lekko osolonego wrzątku. Gotować ok. 4-5 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Krok 5 - Knedle podwójnie śliwkowe foto
6
Podawać np. z jogurtem.
Krok 6 - Knedle podwójnie śliwkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Weronika_eM 15.03.2012 20:53
lubię takie
Beatris 06.03.2012 21:01
O świeże o tej porze roku trochę trudno. A z kompotu, który ja przygotowuję, zawsze są twarde, a nie rozpadające się. Natomiast mrożonych u nas w sklepie nie ma.
cris04 06.03.2012 16:53
Wolę śliwki świeże lub mrożone.Z kompotu wydają mi się zbyt miękkie.
Aga20 06.03.2012 16:47
Mniam mniam mniam. Kocham knedle!
BernadettaP 06.03.2012 14:15
Uwielbiam knedle ze śliwkami !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak