Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORT KAKAOWY MICKIEWICZA

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 szt
cukier 1 i 1/2 szkl
mąka 1 i 3/4 szkl
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
sól do smaku
Krem:
kawa rozpuszczalna 4 łyżki
masło 2 szt
cukier puder 1 i 1/2 szkl
żółtko jajek 3 szt
poncz
herbata 3/4 szkl
rum 5 łyżek
polewa czekoladowa 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: TORT KAKAOWY MICKIEWICZA

Rozbij jajka. Oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj ze szczyptą soli, ubij mikserem. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, wsyp do niej małymi porcjami cukier i dalej ubijaj do czasu, aż się rozpuści. Pianę połącz z żółtkami. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawaj do masy jajecznej, Delikatnie drewnianą łyżką. Wysoką tortownicę posmaruj tłuszczem. Boki i spód oprósz tartą bułką. Tak przygotowana tortownicę napełnij ciastem. Wierzch wyrównaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 40 - 45 minut. Upieczony biszkopt dobrze wystudź. Kawę rozpuść w odrobinę wrzącej wody ostudź. Masło utrzyj na puszystą masę. Do utartego masła dodaj żółtka. Gdy składniki dobrze się połączą do masy wsyp cukier puder i nadal ucieraj by powstał gładki krem. Wlej do niego ostudzana kawę i wymieszaj. Zimny biszkopt przekrój na 2 części i każdą z nich jeszcze na 3 placki. Przygotuj poncz do zimnej herbaty wlej rum. Każdy blat biszkoptowy nasącz. Kolejno smaruj je kremem i układaj jeden na drugim. Ostatnia warstwa biszkopt bez kremu. Polej polewą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriso 09.03.2012 21:02
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak