Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z młodej fasolki szparagowej

5.0
(59)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zupa z młodej fasolki szparagowej to świetny pomysł na letni obiad! Zwłaszcza w czerwcu i lipcu, gdy przypada sezon na to pyszne warzywo. Fasolka szparagowa jest wtedy świeża i ma najwięcej witamin.

Składniki:

fasolka szaragowa 1 kilogram
ziemniaki 1 kilogram
marchewka 2 sztuki
korzeń pietruszki 1 sztuka
seler 1/4 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
śmietanka 30% 200 mililitrów
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 szczypta
bulion drobiowy 1 kostka
kości schabowe 500 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z młodej fasolki szparagowej

  • zupa z młodej fasolki szparagowej 
  • szybka i smaczna zupa ze szparagów
  • zdrowy, dietetyczny obiad
  • idealna w czerwcu i lipcu

Do dużego gara nalewamy do połowy wysokości zimną wodę, tak aby zapełnić go dodając warzywa. Kości schabowe myjemy, dorzucamy do wody i solimy. Gdy wypłyną szumowiny zbieramy je.

Dorzucamy listki, ziele angielskie i kostkę. Wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę: ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler.

Z fasolki obcinamy końce, kroimy na pół i również dorzucamy do całości. Gotujemy przez około 15 - 20 min. Fasolka ma zostać chrupka.

Dolewamy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem i maggi do smaku. Smacznego!

Zupa z młodej fasolki szparagowej to nie jedyny sposób na wykorzystanie tego warzywa. Sprawdź najlepsze propozycje przepisów z fasolką szparagową w roli głównej

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak