Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doughnuts, czyli pączki z dziurką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 5 szklanka
jajko 2
mleko letnie 1.5 szklanka
woda letnia 1/4 szklanka
cukier 1/2 szklanka
sól 1/2 łyżeczka
masło roztopione 1/3 szklanka
esencja waniliowa
olej
cukier puder 1 szklanka
mleko gorące 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Doughnuts, czyli pączki z dziurką

Mąkę przesiewamy z drożdżami instant lub robimy rozczyn ze świeżych drożdży (drożdże, 3 łyżki mleka, łyżka mąki, łyżeczka cukru – odstawiamy na 15 minut). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie, błyszczące ciasto za pomocą miksera z hakami. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny. Wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm i wycinamy kieliszkiem o średnicy 7 cm koła. Mniejszym kieliszkiem, np. do wódki, wykrajamy środek. Smażymy doughnuts w rozgrzanym oleju aż się zarumienią. Odkładamy na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe lukrujemy. Lukier robimy, podgrzewając na wolnym ogniu cukier puder oraz mleko – w zależności od pożądanej konsystencji, dolewając mleka lub dosypując cukru. Możemy dodać też barwnika spożywczego.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 13.02.2013 22:07
Jeśli nie nadziewane, to tylko takie najlepsze! :)
agnieszkalider 12.02.2013 22:25
rewelacyjne są
agnieszkalider 11.02.2013 22:21
pycha
krystyna330 08.02.2013 10:00
pycha
halina17 04.06.2012 19:13
dobre pączki z dziurką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak