Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy orzechowiec

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 500 gram
cukier 120 gram
cukier waniliowy 30 gram
mleko ciepłe 200 ml
masło lub palma 125 gram
sól 1 szczypta
jajko 1 sztuka
MASA ORZECHOWA:
cukier 1 szklanka
masło 50 gram
słodka śmietanka 50 ml
drożdże świeże 50 gram
orzechy włoskie 200 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy orzechowiec

Kroki postępowania

1
Ciasto: Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, i sól, wymieszać. Dodać jajko, masło (lub palmę), pokruszone drożdże i mleko. Zostawić na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie wyrobić gładkie ciasto i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżowy orzechowiec foto
2
Masa orzechowa: Masło rozpuścić z cukrem i śmietanką.
Krok 2 - Drożdżowy orzechowiec foto
3
Dodać mielone orzechy i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Drożdżowy orzechowiec foto
4
Ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Na cieście rozłożyć orzechową masę.
Krok 4 - Drożdżowy orzechowiec foto
5
Zwinąć w ścisłą roladę.
Krok 5 - Drożdżowy orzechowiec foto
6
Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, gęsto ponakłuwać widelcem.
Krok 6 - Drożdżowy orzechowiec foto
7
Piec w 190 stopniach przez 25-30 minut. Upieczone ciasto polukrować.
Krok 7 - Drożdżowy orzechowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sara1 04.05.2012 09:53
dla mnie również kawałek, wygląda super
Weronika_eM 27.04.2012 22:13
poproszę kawałek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak