Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka pieczona na soli

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówki 1,5 kg
Musztarda francuska Prymat 200 g
soli gruboziarnistej 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pieczona na soli

Kroki postępowania

1
Karkówkę umyć o suszyć papierowym ręcznikiem.
Formę do pieczenia mięs wysypać solą.
Położyć na nią karkówkę lekko dociskając.
Krok 1 - Karkówka pieczona na soli foto
2
Całą powierzchnię karkówki, która wystaje ponad sól posmarować musztardą.
Tak przygotowane mięso odstawić na godzinę.
Po tym czasie piec w 180 stopniach przez 90-100 minut.
Po wyjęciu z piekarnika karkówkę odstawić na około 15 minut.
Musztarda będzie spalona więc należy ją usunąć.
Krok 2 - Karkówka pieczona na soli foto
3
Karkówkę kroić w plastry, podawać z sosem chrzanowym, mięsnym lub na zimno do pieczywa.
Krok 3 - Karkówka pieczona na soli foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 19.01.2014 20:07
Piekłam w soli bez musztardy, piekłam w musztardzie, ale bez soli ;) Muszę połączyć sposoby, bo zachęcająco wygląda ;)
Ewa104 07.03.2012 15:04
Robiłam taką karkóweczkę kilka razy, tyle ze bez musztardy.Jest pyszna i wcale nie jest przesolona jak to mogłoby się wydawać. Kolejnym razem spróbuję z musztardą.
stokrotka 06.03.2012 17:03
fajny przepis
sylwia / sytofala 06.03.2012 16:46
intrygujący pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak