Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Saltimbocca prawie po rzymsku

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe lub cielęce 4 plastry
masło do smażenia 50 gram
oliwa 1 łyżka
szałwia świeżą 4 listki
pieprz do smaku
sól do smaku
ser ementaler 4 plasterki
wino białe 150 ml
szynka parmeńska 4 plasterki

Przepis i sposób przygotowania na: Saltimbocca prawie po rzymsku

Kroki postępowania

1
Plastry mięsa przykryć folią i delikatnie zbić tłuczkiem .Na każdym kawałku położyć plasterek sera, szynki, liść szałwi i spiąć wykałaczką.
Krok 1 - Saltimbocca prawie po rzymsku foto
2
Gotowe płaty mięsa należy posolić i dobrze oprószyć świeżym pieprzem. Rozgrzać masło z oliwą i piec mięso najpierw od strony nadzienia,
Krok 2 - Saltimbocca prawie po rzymsku foto
3
a później z drugiej strony.Wlać wino,zmniejszyć ogień i podgrzewać do zredukowania płynu i odparowania alkoholu./ok.3-4min./Otrzymamy w ten sposób smaczny, aromatyczny sosik.
Krok 3 - Saltimbocca prawie po rzymsku foto
4
Gotowe mięso układać na sałacie z rukoli przyprawionej wcześniej sosem z cytryny,czosnku i oliwy.Można dodać pomidorki koktajlowe.
Krok 4 - Saltimbocca prawie po rzymsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 20.04.2012 06:57
o łał fajny przepis;))
dwa pokoje z kuchnią 06.03.2012 23:58
lubię to w wersji zawiniętej w kopertę
Anna146 06.03.2012 06:59
fajnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak