Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowe ciasteczka z porzeczkową łezką

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
cukier drobny 100 g
margaryna 100 g
płatki migdałowe 70 g
maślanka 50 ml
żółtko jajek 2 szt.
proszek do pieczenia ½ łyżeczki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowe ciasteczka z porzeczkową łezką

Kroki postępowania

1
Mąkę pszenną przesiać do misy. Połączyć z proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Migdałowe ciasteczka z porzeczkową łezką foto
2
Do mąki i proszku dodać posiekane płatki migdałowe, żółtka, margarynę i maślankę.
Krok 2 - Migdałowe ciasteczka z porzeczkową łezką foto
3
Zagnieść ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.
Krok 3 - Migdałowe ciasteczka z porzeczkową łezką foto
4
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 4 - 5 mm. Wycinać krążki. Końcem drewnianej łyżki zrobić 'wgniecenia' po środku.
Krok 4 - Migdałowe ciasteczka z porzeczkową łezką foto
5
'Wgniecenia' napełnić konfiturą porzeczkową. Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 5 - Migdałowe ciasteczka z porzeczkową łezką foto
6
Ciasteczka piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Krok 6 - Migdałowe ciasteczka z porzeczkową łezką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 24.04.2012 22:25
ładna nazwa
Gosia40 07.03.2012 07:13
Fajne ciasteczka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak