Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Półksiężyce z kawałkami czekolady i skórką cytrynową

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
cukier drobny 70 g
śmietana 12% 4 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
proszek do pieczenia ½ łyżeczki
jajko 2 szt.
cytryna 1 szt.
lukier
czekolada mleczna 70 g

Przepis i sposób przygotowania na: Półksiężyce z kawałkami czekolady i skórką cytrynową

Kroki postępowania

1
Mąkę pszenną przesiać do misy. Wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Półksiężyce z kawałkami czekolady i skórką cytrynową foto
2
Do mąki dodać cukier, posiekaną czekoladę, olej, śmietanę, jaja, skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z połowy owocu.
Krok 2 - Półksiężyce z kawałkami czekolady i skórką cytrynową foto
3
Zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Krok 3 - Półksiężyce z kawałkami czekolady i skórką cytrynową foto
4
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować. Wycinać półksiężyce i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4 - Półksiężyce z kawałkami czekolady i skórką cytrynową foto
5
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Ciasteczka piec 10 minut. Po ostudzeniu polukrować.
Krok 5 - Półksiężyce z kawałkami czekolady i skórką cytrynową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak