Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sypana szarlotka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
kasza manna 1,5 szklanki
cukier 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 1 kostka
jabłka 1 kg
cynamon Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sypana szarlotka

Wszystkie składniki sypkie oprócz cynamonu wymieszać z sobą. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych jabłek dodać cynamon. Sypkie składniki dzielimy na trzy części, jabłka na dwie części. Na dnie tortownicy wkładamy pierwszą sypką warstwę, potem pierwszą warstwę jabłek, znów sypką warstwę i znów warstwę jabłek i ostatnie sypką warstwę. Na całość ścieramy margarynę (najlepiej z lodówki). Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. 15 minut przed końcem pieczenia na ciasto wylewamy 1/2 szklanki zimnej wody i alej pieczemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 22.04.2012 10:56
Uwielbiam sypaną szarlotkę.
eduszo
eduszo 18.03.2012 12:30
Proste i szybkie,tylko czy dobre.?
1j1o1l1a1 06.03.2012 00:48
niespotykane...aż do księgi wezmę aby wypróbować:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak