Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sajgonki - z mięsnym farszem

5.0
(162)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
marchew 2 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
kapusta pekińska 1 sztuka
makaron ryżowy 50 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
sos sojowy 2 łyzki
papier ryżowy 1 opakownie
olej do smażenia 1 sztuka
cukier 1 łyżka
ocet 1 łyżka
grzyby mun 1 garść
sos chili 1 (słodki)

Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki - z mięsnym farszem

Kroki postępowania

1
Marchewkę obieramy, kroimy w słupki i gotujemy do miękkości.
Cebulkę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oleju.
Najlepiej na dużej patelni, woku.
Krok 1 - Sajgonki - z mięsnym farszem foto
2
Po chwili dodajemy mięso mielone. Doprawiamy i podsmażamy.
Krok 2 - Sajgonki - z mięsnym farszem foto
3
Dodajemy ugotowana marchewkę. Grzyby mum przygotowujemy wgł przepisu na opakowaniu, makaron ryżowy tak samo.
Krok 3 - Sajgonki - z mięsnym farszem foto
4
Dodajemy makaron.
Krok 4 - Sajgonki - z mięsnym farszem foto
5
Oraz posiekane w słupki grzyby mum i posiekane 4 liście kapusty pekińskiej. Doprawiamy teraz sosem sojowym, podsmażamy wszystko by się przegryzło. Odstawiamy żeby trochę ostygło. W tym czasie możemy przygotować surówkę.
Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy ocet, cukier i zalewamy sosem słodkim chilli, ilość ciężko określić to zależy jak ostre ktoś lubi i jak duża jest kapusta. W każdym razie na początek lepiej nie za dużo, bo jak postoi to kapusta zmięknie i mocno nasiąknie sosem. Jeżeli będzie za mało można zawsze dolać.
Krok 5 - Sajgonki - z mięsnym farszem foto
6
Przygotowujemy papier ryżowy. Moczmy płatki i zawijamy farsz, jak krokiety. Ja zawijam w dwa płatki wtedy są bardziej chrupiące i lepsze.
Krok 6 - Sajgonki - z mięsnym farszem foto
7
Sajgonki kładziemy na rozgrzany olej i obsmażamy z dwóch stron. Można to robić też wrzucając na głęboki olej, ale tak jest mniej tłusto.
Krok 7 - Sajgonki - z mięsnym farszem foto
8
Podajemy z sosem słodkim chilli i surówką z kapusty.
Krok 8 - Sajgonki - z mięsnym farszem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 17.05.2012 18:07
rewelacyjne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak