Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z jabłkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 25 dag
cukier puder 5 dag
masło lub margaryna 15 dag
żółtko jajek 2 szt.
Nadzienie:
jajko 1 szt.
cukier 5 dag
kasza manna 2 łyżki
DODATKOWO:
miód 2 łyżki
odrobina białka
tłuszcz do formy
skórka z cytryny 1 szt.
jabłko 3 deserowe
serek waniliowy 30 (bez cukru)

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z jabłkami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać i przełożyć do robota kuchennego. Dodać cukier puder i startą skórkę z cytryny, wymieszać. Wrzucić pokrojone w małą kostkę masło i posiekać na najwyższych obrotach, aż powstanie gruba kruszonka. Dodać żółtka i posiekać jeszcze raz - najpierw na małych obrotach, po czym na największych
Krok 1 - Tarta z jabłkami foto
2
Przełożyć ciasto na blat i szybko połączyć. Owinąć w folię spożywczą, uformować na kształt grubego krążka i wsadzić do lodówki na 30 minut. Ciasto można posiekać własnoręcznie na stolnicy, dodając w tej samej kolejności składniki.
Krok 2 - Tarta z jabłkami foto
3
Nagrzać piekarnik do 180°C. Formę do tarty delikatnie natłuścić. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować najlepiej na folii, w którą było zawinięte na krążek nieco większy niż forma. Razem z folią (będzie nam łatwiej) przenieść i wyłożyć ciastem formę, delikatnie dociskając spód. Zdjąć folię, zalepić ewentualne pęknięcia, docisnąć brzegi i odciąć nadmiar ciasta. Wzmocnić brzegi w cieńszych momentach. Można ciasto pokroić też na plastry i po kolei wykładać nimi formę. Spód nakłuć widelcem. Przykryć arkuszem folii aluminiowej i wysypać na wierzch suchą fasolę lub groch. Piec 10 minut. Zdjąć ostrożnie foli z obciążeniem i piec jeszcze 5 minut. Ciasto powinno stracić swoją surowość, ale pozostać blade.
Krok 3 - Tarta z jabłkami foto
4
W międzyczasie utrzeć jajko z cukrem na krem. Dodać serek i wymieszać. Na końcu dodać kaszę mannę i wymieszać jeszcze raz. Jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i obrać. Pokroić w cienkie - do 5mm grubości - cząstki.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, gorące posmarować odrobiną białka i wylać masę serową. Na wierzchu układać plasterki jabłek wciskając je do sera wypukłą stroną do góry - jeden obok drugiego tak, aby na siebie zachodziły. Układać od zewnętrznej strony, dochodząc do samego środka. Resztkami uzupełnić wolne przestrzenie. Wsadzić do piekarnika i piec jeszcze 40 minut.
Krok 4 - Tarta z jabłkami foto
5
Z resztek ciasta udało mi się upiec 1 małą terteletkę.
Krok 5 - Tarta z jabłkami foto
6
Wyjąć ciasto z piekarnika. Miód delikatnie podgrzać - jedynie na tyle, aby dało się go lekko rozsmarować. Pędzelkiem posmarować wierzch jabłek i ciasta. Odstawić na chwilkę i wyjąć z formy.
Krok 6 - Tarta z jabłkami foto
7
Pyszne jest na ciepło. Zimne jeszcze nie wiem jak smakuje...
Krok 7 - Tarta z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 09.11.2015 21:01
pyszna tarta
ben-ka 13.01.2015 10:27
Mnie by smakowała.
Stenka 22.12.2014 13:38
musi być pyszny, serek, jabłka, miód, doskonała kompozycja
ilka_86 18.04.2012 09:42
muszę w końcu ją zrobić:)
agnieszka189 20.03.2012 15:02
rewelacyja
agnieszka137 05.03.2012 21:50
wygląda pysznie
sylwia / sytofala 05.03.2012 20:23
smakowita

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak