Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z różą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 2% 200 ml
cukier kryształ 1/2 szklanki
drożdże 10 dag
margaryna 2 kostki
mąka pszenna 1 kg
cukier waniliowy 1 opakowanie
sól szczypta
jaja 4 sztuki
konfitura 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z różą

Podgrzej mleko z cukrem, rozpuść w nim drożdże, roztop margarynę.Wymieszaj ciepłe, płynne składniki z mąką, cukrem waniliowym i odrobiną soli, wbij do masy jajka, zagnieć ciasto.Podziel je na dwie lub trzy kulki, włóż do lodówki.Po godzinie rozłóż ciasto na stolnicy posypanej mąką, rozwałkuj, wytnij nożem niewielkie trójkąciki.Na środek każdego nałóż łyżeczkę konfitury, zawiń, formując półokrągły rogalik.Ułóż na wyścielonej pergaminem blasze, wstaw do piekarnika, nie czekając, aż ciasto wyrośnie.Piec 20 minut w temp.180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

freekate 06.03.2012 06:20
apetycznie wygladają
treonina 05.03.2012 21:05
ale ładne!
Ewaaa 05.03.2012 20:36
pamiętam takie rogaliki z dzieciństwa, pyszne są!
gottrina 05.03.2012 20:27
lubie takie rogaliki
Mysiunia 05.03.2012 20:06
apetyczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak