Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka 250 g
kapusta kiszona 500 g
boczek wędzony 200 g
cebula 1 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
ziemniaki 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 listki
ziele angielskie 5 ziaren
woda 2 litry
mąka 2 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak

Żeberka zalewamy wodą, zagotowujemy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy przez 30 min na małym ogniu. Warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę. Pietruszkę i marchew ścieramy na tarce. Wyjmujemy z wywaru żeberka. Dodajemy warzywa i dalej gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.
Kapustę kroimy (niekoniecznie, ale jak jest nie pokrojona to się niewygodnie je). Gdy ziemniaki juz sa miękkie dodajemy kapustę i gotujemy aż zmięknie. Cebulę siekamy drobno. Boczek kroimy w kostke. Podsmażamy boczek na patelni, dorzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Wsypujemy mąke i razem z tłuszczem, który powstał z boczku robimy zasmażkę. Rozprowadzamy ją kilkoma łyżkami wywaru i całość dodajemy do zupy. Można też dodać mięso obrane z ugotowanych żeberek. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriso 05.03.2012 20:10
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak