Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażany marynowane

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól -
olej do smażenia
ocet 10 % 1/2 szkl.
woda 2-2,5 szkl.
cukier 1/2 szkl.
czosnek 3 ząbki
ziele angielskie 5-7 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
papryczka chili 1 średnia
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
bakłażan

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany marynowane

Bakłażany umuć, osuszyć, pokroić w plasterki i posolić z obu stron. Po 15 minutach zetrzeć wilgotny nalot papierowym ręcznikiem. Plasterki posmarować olejem i obsmażyć.
Plastry ułożyć w dużym słoiku, przekaldając kawałeczkami chili i wyciśniętym lub pokrojonym czosnkiem..
Z pozostałych składników zagotować marynatę, posolić do smaku i ostudzić pod przykryciem. Spróbować, czy nie brakuje soli i cukru - ponownie zagotować i zalać bakłażany.
Zapasteryzować krótko lub wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 16.12.2012 11:11
świetny pomysł!
kriso 13.03.2012 20:34
super przepis
Habibi 06.03.2012 12:25
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak