Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczone gołąbki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1 kg
ryż 400 gram
jajko 1 szt
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
cebula 1 duża
sól
pieprz
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
tłuszcz
kostka rosołowa
kapusta biała 1 duża

Przepis i sposób przygotowania na: pieczone gołąbki

Z kapusty wykrajamy głąba i gotujemy ją w lekko osolonej wodzie. Kapusta włoska szybciej robi się miękka niż biała. Gdy wierzchnie liście są miękkie, ściągamy je a kapustę dalej gotujemy, następną warstwę ściągamy i gotujemy itd. Ryż gotujemy pare minut krócej niż jest napisane na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy. Surowe mięso (najlepiej drobiowe) mieszamy z ugotowanym ryżem, cebulą, jajkiem i koncentratem. Doprawiamy do smaku. Na liść kapusty kładziemy mięso i zwijamy gołąbki. Natłuszczamy blachę, kładziemy na nią gołąbki. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wody i zalewamy tym gołąbki. Pieczemy w piekarniku do momentu zrumienienia gołąbków, co jakiś czas podlewając je sokiem.
Smaczności

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 20.12.2012 09:34
apetyczne
matesko 20.11.2012 09:25
pieczonych nie jadłam
SmacznaPyza 06.03.2012 19:27
paula, dziękuję za odpowiedź
kriso 05.03.2012 20:11
rewelacja
suzana 05.03.2012 17:44
pycha
owca441 05.03.2012 17:33
mniam pyszne
paula99926 05.03.2012 16:56
ja nie przykrywam, tylko często polewam :)
SmacznaPyza 05.03.2012 16:43
czy gołąbki czymś przykrywamy przynajmniej na początku?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak