Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pączki drożdżowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3,5 szklanki
mleko 1 szklanka
cukier niepełna szklanka
drożdże 5 dag
masło 1 łyżka
jajko 6
olej do smażenia
cukier puder
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: pączki drożdżowe

Mleko podgrzewamy. Z niepełnej szklank cukru bierzemy łyżkę i wsypujemy do mlka, dodajemy drożdże, mieszamy, rozpuszczamy. Rozczyn odstawiamy na 20 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn, jajka, stopione masło i szczyptę soli. Dobrze wyrabiamy ciasto. Następnie formujemy kuleczki, a do ich środka nakładamy dżemy-najlepiej twardy. Pączki kładziemy na wysypanym mąką blacie. Gdy podrosną, smażymy je w gorącym tłuszczu aż się zrumienią. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Smaczności!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia20 04.06.2012 08:41
mmm pączusie
owca441 05.03.2012 17:36
rewelacyjne
owca441 05.03.2012 17:36
rewelacyjne
luki1984 05.03.2012 16:51
fajny przepis
luki1984 05.03.2012 16:51
fajny przepis
luki1984 05.03.2012 16:51
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak