Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

latte macchiato

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 1/2 szklanki
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: latte macchiato

Mleko (najlepiej 3,2%) podgrzewamy na małym ogniu (nie gotujemy), następnie gdy będzie ciepłe dodajemy cukier i spieniamy je spieniaczem do mleka. Ubite mleko wlewamy do wysokiej szklanki tak by zajmowało ok 3/4 jej wysokości.
W osobnej szklance kawę zalewamy niewielką ilością wody. Zaparzona kawę wlewamy pomału do szklanki ze spienionym mlekiem (pa ściance) tak by utworzyły się warstwy.
Gotową latte możemy posypać kakao lub cynamonem.

RADA
jeżeli nie posiadasz w domu spieniacza do mleka, możesz użyć w tym celu słoika. Wlej mleko zakręć słoik, następnie utrzepuj bardzo energicznie! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 29.09.2012 21:19
rewelacyjne latte
karolina1869 27.06.2012 11:22
super
IlonaAlbertos 26.06.2012 22:12
Uwielbiam latte.
agnieszka214 06.06.2012 07:02
pychota
agnieszka214 06.06.2012 07:02
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak