Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik kakaowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkalnka
margaryna 10 dag
żółtko jajek 1
cukier 4 łyżki
olej 1/2 szklanki
biały ,półtłusty ser 80 dag
cukier 25 dag
jajko 2
rodzynki 5 dag
kakao 1 łyżka
cukier wanilinowy 2 opakowania po 16 g
lukier
cukier puder 1/2 szklanki
olejek waniliowy kilka kropli
tłuszcz do formy
budyń śmietankowy 2 bez cukru

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik kakaowy

Ciasto kruche: na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier i margarynę. Margarynę dokładnie posiekać. Dodać żółtko. Zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę, a następnie rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki o średnicy ok. 25 cm.
Masa serowa: żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać do zmielonego sera. Dalej dodać olej i budyń, wymieszać. Na końcu dodać ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać. Masę serową podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej sparzone rodzynki.
Sernik z rodzynkami i kakaem: na ciasto wykładać łyżką masę serową ciemną i jasną na zmianę. Piec ok. godziny w temp. 170 stopni C. Upieczony sernik udekorować lukrem lub kruszonką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 05.03.2012 23:01
ostatnio serniczek mnie prześladuje, chyba muszę zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak