Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarny biszkoptowiec

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 sztuk
mąka 6 łyżek
cukier 6 łyżek
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 3 łyżeczki
masa
mąka 3 łyżki
mąka krupczatka 3 łyżki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
cukier 3/4 szklanki
mleko 500 ml
kakao 3 łyżeczki
cukier wanilinowy
margaryna 1 kostka
spirytus 1 kieliszek
DODATKOWO:
czekolada

Przepis i sposób przygotowania na: Czarny biszkoptowiec

BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubić. Następnie dodać żółtka i wmieszać łyżką. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać przez sito i dodać do masy. Wmieszać łyżką. Przelać masę do wysmarowanej masłem brytfanny. Piec w 180 st. przez 25 minut. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół.

MASA:
Większą część mleka zagotować, w mniejszej części rozpuścić mąki, cukry, jajko, żółtko i kakao. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać do zagotowania. Powstały budyń odłożyć do zimna. Wymieszać z utartą margaryną i spirytusem. Przełożyć większą część na pierwszy placek, przykryć drugim. Posmarować wierzch masą. Posypać startą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 10.03.2012 22:27
fajny
1j1o1l1a1 06.03.2012 16:27
czarny ale smakowity :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak