Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmolada pomarańczowa z nutką cynamonu

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Pomarańcze bezpestkowe 2 kg
cukier 2-3 szkl.
Cytryny na sok 1-2 szt.
woda 1/2 szkl.
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Marmolada pomarańczowa z nutką cynamonu

Pomarańcze wyszorować bardzo dokładnie, sparzyć i wykroić ze wszystkich paseczki skórki za pomocą zestera (lub zetrzeć skórkę na tarce). Owoce okroić dokładnie z białego albedo, czyste pomarańcze pokroić w kostkę i wrzucić do rondla.
Do pokrojonych owoców dolać 1/2 szkl. wody, wsypać cukier i ogrzewać, stale mieszając, aż cukier się rozpuści.
Zmniejszyć płomień do minimum i ogrzewać, aż pomarańcze się rozgotują, a masa znacznie odparuje.
Dodać sok z 1-2 cytryn, cynamon, skórkę otartą z pomarańczy i dalej ogrzewać, aż całość zgęstnieje.
Gorącą masę przełożyć do niewielkich słoiczków i zapasteryzować 20 minut.

Ilość cukru zależy od kwaśności pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 14.04.2012 00:57
na pewno smaczna
Habibi 11.03.2012 11:47
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami i przepisami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tu coś dla siebie :)
ziutula
ziutula 05.03.2012 12:40
ja tak robię ale w maszynie do chleba na specjalnym programie...z wygody ...hehe..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak