Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożodżowiec z jabłkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdży 100 g
cukru 1 szk
cukier waniliowy 1 opakowania
jajko 4 szt
mleko 1 szk
mąki 4 szk
soli 1 szczypta
jabłka 3 szt duże
kruszonka
cukru 1 szk
mąki 1 szk
margaryny kasia 150 g
olej 1/2 szk
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Drożodżowiec z jabłkami

Do sporej miski dodajemy kolejno:
rozkruszone drożdże, cukier i cukier waniliowy.
Następnie wlewamy rozmieszane jajka, olej i mleko.
Mąkę przesiewamy przez sito i wsypujemy na wierzch, na sam koniec dajemy sól.
Miskę nakrywamy ściereczka i odstawiamy na 3-4 godziny.
W międzyczasie z mąki, cukru i margaryny zagniatamy ciasto na kruszonkę.
Wkładamy ją do woreczka i kładziemy do lodówki.
Po upływie 3-4 godzin wszystkie produkty w misce mieszamy drewnianą łyżką lub robotem z końcówką do ciasta drożdżowego i wyrabiamy ciasto.
Wyrobione wykładamy na blachę wysmarowaną olejem.
Na ciasto kładziemy jabłka obrane i pokrojone w sporą kostkę.
Na wierzch rozprowadzamy kruszonkę.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 55-60 minut.
Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiax18 05.03.2012 19:50
ciekawe
cukiereczek 05.03.2012 11:36
o tak mniam
gosia47-47 05.03.2012 11:34
mmmm, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak