Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijaniec makowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 sztuk
margaryna 1 sztuk
mąka tortowa 0,5 szklanka
cukier 1 szklanka
masa makowa 1 opakowanie
sól 1 szczypta
mleko 0,5 szklanka
drożdże 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijaniec makowy

W pierwszej kolejności należy przesiać mąkę, następnie podgrzać mleko, w ciepłym mleku rozpuścić drożdże,odsypać 2 łyżeczki cukru z ilości przeznaczonej na ciasto oraz 6 łyżek mąki, wymieszać te składniki i odstawić je w ciepłe miejsce, nakryć ściereczką. Przesianą mąkę włożyć do szerokiego naczynia, posiekać z margaryną, dodać wyrośnięty rozczyn, dodać cukier, sól, jajka wymieszać ciasto, następnie wyrobić je do momentu, aż ciasto będzie miało delikatną, sprężystą i gładką konsystencję. Ciasto podzielić na dwie równe części przygotować gotową masę makową. Ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 4 mm, następnie nanieść masę makową na ciasto, zwinąć ciasto wraz z nadzieniem, końce zawinąć i skleić. Tak zrobić również z drugą częścią ciasta. Włożyć oba makowce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, do temperatury około 180 stopni C na około 40-50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak