Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka na cieście drożdżowym z pomidorami i szparagówką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 0,5 kilogram
drożdże 0,5 sztuk
mleko 0,5 szklanka
olej 2 łyżka
cukier 1 łyżeczka
sól 0,5 łyżeczka
przecier pomidorowy 2 łyżeczka
pomidor 2 sztuk
fasolka szaragowa 30 dkg
ser gouda 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka na cieście drożdżowym z pomidorami i szparagówką

Przygotować ciasto drożdżowe na spód zapiekanki: wykonać rozczyn, do miseczki wsypać cukier, mąkę, następnie dodać drożdże rozkruszone, olej, sól i letnie mleko, delikatnie mieszamy składniki, przekrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość - około 2 razy. Pomidory myjemy dokładnie, następnie sparzamy je i ściągamy skórkę, kroimy w plasterki. Fasolkę szparagową młodą przebieramy, obcinamy końce, kroimy na małe kawałeczki i obgotowujemy al dente. Następnie ciasto drożdżowe wykładamy do natłuszczonego naczynia przeznaczonego do pieczenia i dokładnie i równomiernie rozkładamy w formie. Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym i posypujemy żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach, nakładamy pokrojone w plastry pomidory, oraz wykładamy fasolkę szparagową. Następnie wkładamy zapiekankę do piekarnika do temp. 160 stopni C na około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caffee_tea 17.05.2012 23:33
uwielbiam zapiekanka ; )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak