Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone z lubczykiem i curry

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone 300 g
jajko 1 szt
bułka 1 szt
przyprawy do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone z lubczykiem i curry

Kroki postępowania

1
Do mięsa mielonego wbijamy jedno jajko i dodajemy namoczoną i wyciśniętą bułkę (ja czasem stosuję bułkę tartą - tzn wsypuję do 0,5l kubka tak z 0,25l bułki tartej i zalewam wodą i mieszam aż mam pewność że całość jest namoczona). Bułkę trzeba odcisnąć żeby z mielonych nie zrobiła nam się ciapka. Całość doprawiam - daję sporo lubczyku (świeży najlepiej) trochę curry, szczyptę czerwonej papryki, soli i pieprzu. W wersji bez lubczyku daję cebulkę i czosnek - tutaj nie ponieważ silny smak czosnku zabija lubczyk.
Krok 1 - Mielone z lubczykiem i curry foto
2
Formujemy z ciasta kotlety i panierujemy w bułce tartej
Krok 2 - Mielone z lubczykiem i curry foto
3
Kotlety smażymy na oleju - ja zazwyczaj robię to pod przykryciem żeby mieć pewność że całe mięso się dobrze usmaży. Można podawać z ziemniakami i surówką, lub z czym kto woli :) Proste ale smaczne!
Krok 3 - Mielone z lubczykiem i curry foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kanu83 03.04.2012 17:54
Ależ apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak