Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki - warkocze

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1 szklanka
mąka pszenna 3 szklanki
drożdże 25 dag
masło 1 łyżka
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki - warkocze

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w misce z ciepłą wodą. W tym czasie 1 łyżkę masła rozpuścić w rondelku i zostawić do ostudzenia. Mąkę przesiać z solą. Drożdże przykryć ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Bułki - warkocze foto
2
Gdy ładnie wyrosną dodać do nich mąkę z solą i wymieszać. Do wymieszanych dodać masło i wyrabiać na stolnicy ręcznie. Gdy ciasto przestanie kleić się do rąk (można w trakcie wyrabiania podsypywać trochę mąką) formować z niego bułki.
Krok 2 - Bułki - warkocze foto
3
Okrągłe kajzerki z nacięciem na wierzchu, warkocze, zakręcone rogaliki, czy każde jakie nam fantazja do głowy podpowie.
Krok 3 - Bułki - warkocze foto
4
Można posmarować jajkiem. Piec w 180stopniach 20-30 minut.Tak wyglą
Krok 4 - Bułki - warkocze foto
5
Tak wyglądają gotowe bułeczki.
Krok 5 - Bułki - warkocze foto
5
Tak wyglądają gotowe bułeczki.
Krok 6 - Bułki - warkocze foto
7
Tak wyglądają gotowe bułeczki. Podawać w chlebowym koszyku.
Krok 7 - Bułki - warkocze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 30.07.2013 11:06
nie robiłam jeszcze
Margo1 17.04.2013 08:51
nie robiłam nigdy
eliza135 18.10.2012 09:24
ekstra robota
polly66 02.10.2012 20:28
mi też;)moje nigdy tak ładnie nie wyglądają;/
romanrafal
romanrafal 16.03.2012 15:37
podoba mi się
kate.500 12.03.2012 07:59
super pychotka
Bozena4 05.03.2012 13:47
Smaczne
caralajna 05.03.2012 08:55
ładniutkie
Kas2 04.03.2012 21:56
ślicznie zaplecione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak