Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki krucho-drożdżowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 0,5 kostki
mąka 25 dag
drożdże 3 dag
jaja 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 1/8 szklanki
cukier 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki krucho-drożdżowe

Kroki postępowania

1
Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać pół łyżki mąki, przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić w rondelku, ostudzić. W misce przesiać mąkę, dodać do niej rozpuszczoną margarynę, szczyptę soli, jajko, proszek do pieczenia, cukier i drożdże. Wymieszać i wyrabiać ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć folią i zostawić w chłodnym miejscu na około 1-1,5 godziny.
Krok 1 - Rogaliki krucho-drożdżowe foto
2
Po tym czasie podzielić na pół, rozwałkować (w formie koła), podzielić na osiem części.
Krok 2 - Rogaliki krucho-drożdżowe foto
3
Na każda z nich (szerszy bok) nakładać nadzienie i zwijać rogaliki. Piec w piekarniku w 160 stopniach przez 25 minut.
Krok 3 - Rogaliki krucho-drożdżowe foto
4
A tak wyglądają gotowe rogaliki. Można posypać je cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Krok 4 - Rogaliki krucho-drożdżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 17.04.2013 08:52
fantastyczne jak dla mnie
SmacznaPyza 08.01.2013 23:30
robię podobne, są smaczne
Kas2 08.09.2012 23:02
zgrabniutkie i na pewno pyszne
cooleczka 05.04.2012 14:02
pyszności
fictor123 15.03.2012 08:15
rewelacja
ewasylwia 05.03.2012 13:19
Lubię takie rogaliki
caralajna 05.03.2012 08:56
smaczne i do tego śliczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak