Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masa z cytryną do tortu

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryny 2 szt
sok z cytryny 1 szt
jaja 3 szt
cukier 1 szklanka
masło 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Masa z cytryną do tortu

Kroki postępowania

1
Cytryny wyszorować, nakłuć widelcem lub wykałaczka zalać wrzątkiem i pogotować. Gdy woda zacznie wrzeć odlać ją, zalać cytryny ponownie (już zimną wodą) i zagotować - po około 5 minutach wodę ponownie zmienić i gotować już cytryny do miękkości.
Krok 1 - Masa z cytryną do tortu foto
2
Jaja utrzeć na puszystą masę razem z cukrem. Gdy ugotowane cytryny przestygną należy je obrać i przetrzeć przez sito.
Krok 2 - Masa z cytryną do tortu foto
3
Następnie masło utrzeć na puszystą masę - powinna zrobić się bardzo jasna, dodać do niego sok z cytryny, cytryny przetarte przez sito i jaja z cukrem. Wymieszać. Gdyby masa wyszła zbyt rzadka można dodać więcej masła.
Krok 3 - Masa z cytryną do tortu foto
4
Gotową masą przekładać tort i schładzać w lodówce.
Krok 4 - Masa z cytryną do tortu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 17.04.2013 08:52
rewelacyjne
kate.500 12.03.2012 08:00
fajne polaczenie slodkosci z nuta orzezwienia
caralajna 05.03.2012 08:56
fajna masa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak