Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciemno-jasny biszkopt do tortów

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 2/3 szklanki
mąka pszenna niepełna szklanka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
kakao 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciemno-jasny biszkopt do tortów

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek i ubić je z cukrem waniliowym na sztywną pianę. W czasie ubijania dodawać stopniowo cukier kryształ i ubijać dalej. Wyłączyć mikser. Dodać żółtka, obie mąki i wymieszać delikatnie łyżką. Gdy składniki ładnie się połączą połowę wylać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Krok 1 - Ciemno-jasny biszkopt do tortów foto
2
Gdy placki przestygną w środku każdego wyciąć kółko - ja używam pucharka do lodów...
Krok 2 - Ciemno-jasny biszkopt do tortów foto
3
...i przemienić - do jasnego biszkopta włożyć ciemne kółko i odwrotnie.
Krok 3 - Ciemno-jasny biszkopt do tortów foto
4
Gotowego biszkopta przekładać masą. Wygląda na prawdę rewelacyjnie po przekrojeniu.
Krok 4 - Ciemno-jasny biszkopt do tortów foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 17.04.2013 08:52
też taki robię
kate.500 13.03.2012 07:00
super
caralajna 05.03.2012 08:57
bardzo ciekawy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak