Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa Minestrone

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 200 gram
ziemniaki 200 gram
seler naciowy 150 gram
kalafior 150 gram
fasolka szparagowa/z mrożonki/ 150 gram
papryka czerwona 100 gram
por (białe części) 150 gram
pomidor/może być z puszki/ 200 gram
szpinak świeży lub mrożony 100 gram
oliwa 2 łyżki
bulion warzywny 1,5 l
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
bazylia 0,5 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
zielona pietruszka 0,5 łyżeczki
sól do smaku
dynia 200 gram
groszek zielony 150 gram
fasola 100 gram
parmezan 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa Minestrone

Włoska minestrone jest to zupa jarzynowa,którą przygotowuje się w ciągu całego roku.Do zupy używamy warzyw sezonowych,a kiedy ich brak wykorzystujemy mrożonki.
Dokładnie umyć wszystkie świeże jarzyny i pokroić w kostkę.
W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać pora, liście laurowe i czosnek, smażyć na małym ogniu przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Dodać wszystkie warzywa mrożone i chwilę poddusić. Dodać pozostałe świeże warzywa,zmiksowane pomidory i zalać gorącym bulionem,doprawić solą i pieprzem do smaku.Zagotować, przykryć i gotować na malutkim ogniu przez 20 - 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Pięć minut przed końcem gotowania dodać drobny makaron. Zupę podawać z tartym parmezanem,posypaną świeżą lub suszoną bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 09.09.2013 20:07
bardzo bogata w witaminy
MagdaXXX 18.08.2012 14:28
świetna zupka na pewno zrobie według twojego przepisu
Agata B 08.05.2012 15:31
musi być pyszna:)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak