Drożdżowiec z jagodami.

Drożdżowiec z jagodami.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdży świeżych

    10 dag
  • mąki pszennej

    1 kg
  • cukru

    1 szkl
  • jajka

    4 szt
  • masło roślinne

    25 dag
  • mleka

    0,5 litra
  • mąka pszenna do kruszonki

    1 szkl
  • cukier do kruszonki

    0,5 szklanki
  • jagód świeżych

    0,5 litra
  • cukier do jagód

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 czubate łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko podgrzać z 1/2 kostki masła roślinnego, aż masło się rozpuści.W dużej misce rozetrzeć drożdże ze szklanką cukru na konsystencję śmietany.Dodać jajka,mąkę i ciepłe mleko z tłuszczem (nie gorące, ale dobrze ciepłe).Wszystko razem dobrze wyrabiamy ręką (długo) i przykrywamy ściereczką lnianą ,odstawiamy do wyrośnięcia.
Jagody opłukać, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Składniki kruszonki( 1/2 masła roślinnego+1 szkl. mąki +0,5 szkl. cukru rozetrzeć w palcach, aż zacznie się rozsypywać.
Składników wystarczy na 2 blachy o wymiarach 25*40 cm. Blachy smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerabiamy je jeszcze raz, dzielimy na pół i nakładamy do blaszek.Na wierzch nakładamy jagody a na nich rozsypujemy kruszonkę.Odstawiamy na ok.15 minut.Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku ok.40 minut.
Dzięki mące ziemniaczanej jagody nie puszczają soku i ładnie komponują się w cieście.
A ciasto jest w typowo letnich klimatach.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

barbara11561

24.04.2013 07:12
przepyszne drożdżowe jeszcze na ciepło obowiązkowo:)

iziona

16.06.2012 07:06
Mój mąż juz był na jagodach i robiłam bułeczki, ale takie ciast uwielbiam :)

czekoladka_m

15.05.2012 11:58
Już czuję ten smak i zapach...

Sarenka

11.09.2011 08:59
Moja ulubiona drozdzówka :P

ewelinapac

03.09.2011 18:02
aż ślinka leci

caroline1983

08.02.2011 12:13
Zjadłabym takie :)

wedith1

28.11.2010 16:10
Uwielbiam drożdżowe ciasta! Piękne!

ewasylwia

27.08.2010 19:40
Drożdzowe i jagody pyszne a o wiele szybsze od jagodzianek

SmacznaPyza

11.08.2010 20:57
musiało cudownie pachnieć w domu jak piekłaś a takie ciasta są przepyszne!

ZEWA

11.08.2010 12:21
Aż czuję zapach tego ciasta.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat