Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki - ciasto

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szkl.
jajko 1 całe
żółtka jaj 4 szt.
śmietana kwaśna,gęsta 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól duża szczypta
ocet 10 % 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki - ciasto

Jajko i żółtka mieszam z kwaśną gęstą śmietaną i dodaję do niej sól. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia.
Do mąki wlewam śmietanę z jajkami oraz ocet.
Zagniatam jednolite ciasto, owijać folią spożywczą i wkładam do lodówki na pół godziny.
Wałkuję ciasto na oprószonej maką stolnicy lub kawałki ciasta przepuszczam przez maszynkę do makaronu.
Rozwałkowane ciasto kroję radełkiem na paski długości max 10cm i szerokości ok.3cm. Paski nacinam wzdłuż przez środek - a przez powstałą dziurkę przeciągam jeden z końców.

Otrzepuję gotowe uformowane faworki z nadmiaru mąki, która powoduje szybsze spalanie się tłuszczu, i smażę po kilka sztuk w mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu (olej, smalec, planta lub tłuszcz kokosowy) - rumioane osączam na papierowym ręczniku i układam na półmisku, posypując każdą warstwę cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 05.03.2012 09:35
mniam
Habibi 05.03.2012 00:14
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak